Val av skåpbil och bra att tänka på

Valet

Vi har valt att leta efter Fiat Ducato, Citroen Jumper eller Peugeot Boxer som är samma chassi och i stort sett även motor.

Valet för oss föll på en Peugeot Boxer L2H2 av årsmodell 2014 som har gått 14 000 mil och som var i bra skick och hade en 2.2 liters dieselmotor, och just denna modell har kamkedja i stället för kamrem vilket annars är vanligt.

Motorer med kamrem bör man ha lite extra koll på och byta regelbundet enligt rekommendationer för att inte råka ut för motorhaveri.

Modellerna ovan beskrivs i olika storlekar med Lx och Hx där L är längden och H är höjden på van’en.
L1H1 är den minsta och L5H3 är den största.

Vi kommer att beskriva bygget fortlöpande här på sidan


Regler för Typbesiktning

  • Innan du börjar bygga bör du ha tänkt igenom hur du vill bygga VAN’en, om du inte ska besiktiga om va’en till Personbil klass 2 (Husbil) så måste mellanväggen vara kvar.
  • Om du däremot kommer att registrera om van’en till personbil klass 2 så får du ha kvar eller ta bort mellanväggen om du endast har stolar framme. Om du har har stolar i skåpet däremot så måste mellanväggen tas bort.
  • Angående att komplettera en ombyggd van med säten i skåpet, så är det i princip omöjligt att få godkänt enligt den besiktningsingenjör jag pratat med om det inte är en van för persontransport som redan har säten i skåpet.
  • OBS! Det skiljer även i försäkring, oftast lättare att få ersättning för inredning om den är registrerad som personbil klass 2

Typbesiktiga för personbil klass 2 Personbil – Transportstyrelsen

För att få registrera om van’en till personbil klass 2 måste det finnas ett boutrymme med:

  • Fast installerade bäddar för antalet passagerare (Bädd med 140cm bredd är ok för 3 personer)
  • Fast installerad Spis, kyl (De ska tillhöra inredningen i van’en, det räcker inte att ta med kylväska)
  • Om den som kör har ett B körkort för bil så får inte van’en väga mer än 3 500 Kg när den är lastad och klar.